• Imprimeix

Europeana Photography

Europeana Photography

L'Arxiu Nacional de Catalunya participa a la col·lecció fotogràfica online més important d'Europa

És un projecte multilingüe i transnacional de gran magnitud que reuneix en un portal online més de 500.000 fotografies procedents de les col·leccions fotogràfiques més prestigioses d'arxius, biblioteques i museus de la Unió Europea.

El portal ofereix una selecció d'obres mestres produïdes durant 100 anys de fotografia (1839-1939), proporcionant-ne la descripció i la seva corresponent digitalització. Aporta, a més, nombrosos recursos per a investigadors i promotors culturals, així com l'accés directe a col·leccions i exposicions virtuals.

El projecte està coordinat per l'Institute for Cultural Stuudies de Lovaina i és el resultat de la creació d'un consorci integrat per 19 institucions públiques i privades de 13 Estats membres de la Unió Europea.

Europeana Photography està adscrita a la plataforma Europeana, la biblioteca digital d'Europa.

- Posar el patrimoni fotogràfic a disposició dels usuaris allà on siguin, sempre que ho desitgin.

- Donar suport al sector del patrimoni cultural i científic a través de la transferència de coneixements, la innovació i la promoció.

- Construir una font de confiança per als continguts del patrimoni cultural europeu.

- Crear noves vies de participació perquè els usuaris interactuïn amb el patrimoni fotogràfic.

Tots els participants han adquirit el compromís de seguir un procés de digitalització d'obra segons uns estàndards de qualitat. Cadascuna de les obres, a més, compta amb la seva corresponent fitxa catalogràfica amb dades també estàndards, traduïdes als diferents idiomes oficials de totes les institucions implicades.

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya participa com a proveïdor de més de 65.000 imatges pertanyents a les col·leccions de les seves institucions nacionals (ANC, MNAC i MAC), de les quals més de 63.000 procedeixen de l’Arxiu Nacional de Catalunya.

L’Arxiu Nacional de Catalunya ha aplegat en els darrers anys un important nombre de fons fotogràfics de gran prestigi i rellevància en el marc del patrimoni fotogràfic català. Dins d’aquest conjunt, s’han seleccionat les fotografies que per temàtica, cronologia, qualitat i representativitat poden formar part del projecte EUROPEANA.

Totes les fotografies de l'Arxiu Nacional de Catalunya accessibles des del portal Europeana Photography estan contextualitzades i contenen l'enllaç a la seva corresponent fitxa de descripció del cercador Arxius En Línia.