• Imprimeix

Arxiu Pere Català

 Desig de vol, 1931

CAT ANC1-1236/Fons Foto-Pic (Arxiu Pere Català). Desig de vol, 1931. Autor: Pere Català Pic

La completa descripció i la digitalització d’aquests fons farà possible organitzar una exposició retrospectiva dels fotògrafs Català

El 8 de juny de 2017 els hereus de Pere Català Pic i de Pere Català Roca van lliurar en comodat a la Generalitat de Catalunya l’Arxiu Pere Català.

El comodat s’estableix per un període de 10 anys, durant el qual es realitzaran les tasques d’ordenació, classificació, descripció i digitalització del fons.

A més, l’Arxiu Nacional es compromet a realitzar una exposició retrospectiva dels fotògrafs Pere Català Pic (Valls, 1889 – Barcelona, 1971) i Pere Català Roca (Valls, 1923 – Barcelona, 2009) abans del 31 de desembre de 2019.

L’any 2027 el comodat es transformarà en una donació. 

El conjunt inclou la documentació generada per l’empresa familiar Foto-Pic i els fons personals de Pere Català, pare i fill. Destaquen les sèries retrats, territori i cultura popular, amb nombroses imatges del món casteller. Abasta de la Primera Guerra Mundial fins a la transició a la democràcia. Inclou documentació textual, fotogràfica i bibliogràfica sobre les relacions entre l’Alguer i Catalunya. En total, unes 30.000 fotografies, 15.000 documents textuals (correspondència, escrits) i 15.000 llibres.

Els fons fotogràfics que integren l’arxiu Pere Català són:

  • Foto-Pic (1915 – 1960) - ANC1-1236
  • Pere Català Roca (1946 – 2009) - ANC1-1237
  • Pere Català Pic (1889 – 1971) - ANC1-1248

Atesa la singularitat dels fons, des de l’ingrés a l’Arxiu Nacional la seva difusió és un objectiu prioritari. Així, del fons Foto-Pic ja són consultables a través d’Arxius en línia fins a 1.490 imatges de la sèrie Territori. 

Per accelerar els treballs d’identificació i descripció, l’Arxiu Nacional compta amb la col·laboració d’un bon coneixedor de l’Arxiu Pere Català, el doctor Pablo Giori. 

Està previst que, entre el 2020 i el 2021, la completa descripció i la digitalització d’aquests fons faci possible a l’Arxiu Nacional organitzar una exposició retrospectiva dels fotògrafs Català.

Des de fa temps, l’Arxiu Nacional a través dels seus comptes oficials de Facebook i Twitter ha consolidat una estratègia de comunicació coherent i homogènia que complementa amb el portal Web. A través dels quals es dóna a conèixer i s’apropa els usuaris (també el públic en general) als fons documentals, a les tasques i activitats del dia a dia l’Arxiu.

En el cas dels fons de l’Arxiu Pere Català, la xarxa social Facebook s’ha utilitzat com a eina per a fer proves de descripció amb experts. Aquesta és una de les accions del Pla Estratègic 2018-2020 de l’Arxiu Nacional (acció 53). 

Des de Facebook, Pablo Giori ha coordinat tres grups d’experts per compartir imatges i debatre sobre la seva identificació. 

El primer grup que es crear va ser anomenat l’Alguer de Pere Català i Roca (ANC) i tenia com a objectiu aplegar a totes les persones que podien donar informació sobre les relaciones entre Catalunya i l’Alguer. El grup amb 110 membres, va aconseguir documentar més de 250 fotografies, tant retrats com d’aspectes relatius a festes i territoris de l’Alguer.

Després es va crear el grup Personatges il·lustres anònims (ANC) on es va convidar als especialistes més actius a les xarxes socials que poguessin conèixer literats, artistes, polítics i historiadors. Els 85 membres van poder reconèixer més de 150 personatges en fotografies que abasten entre 1915 i 2005.

El darrer grup creat —el més actiu— és La Cultura Popular de Pere Català i Roca (ANC) i està format per 205 membres que han pogut documentar més de 350 fotografies de castells, gegants, sardanes, diables, entre d’altres activitats d’arreu del territori.

L’abast de la prova pilot de descripció de fons per part d’experts que ha coordinat Pablo Giori és: 3 grups de treball, 300 membres de grups (hi ha persones que formen part de més d’un grup), 600 imatges on principalment s’han identificat llocs, personatges, dates o activitats.

Data d'actualització:  16.11.2018