• Imprimeix

Auca sobre la Guerra d'Àfrica

Document del mes: març 2018

Auca sobre la història de la Guerra d’Àfrica

Auca sobre la història de la Guerra d’Àfrica. 1860. CAT ANC1-160-N-242

El document d’aquest mes és una auca amb quaranta-vuit rodolins de dos versos cadascun que fan un relat històric de la Guerra d'Àfrica de 1859. Aquest conflicte armat entre el Regne d’Espanya i el Sultanat del Marroc es va iniciar quan el president del govern espanyol, el general Leopoldo O’Donnell, després d’anys de diversos atacs a les ciutats de Ceuta i Melilla, va proposar al Congrés dels Diputats la declaració de guerra al país veí.

Va esdevenir llavors un procés d’efervescència patriòtica que no es donava des de la Guerra d’Independència, i la societat espanyola va acollir la guerra amb entusiasme. A Catalunya i el País Basc es van establir centres de reclutament de voluntaris i des de Barcelona va partir un terç comandat pel general Prim amb els objectius d’envair Tetuan i el port de Tànger.

Sis mesos després se signava a Tetuan el tractat de Wad-Ras que posava fi al conflicte i declarava a Espanya vencedora i al Marroc l’únic culpable. Tanmateix, la guerra va tenir un cost molt elevat en relació a l’escàs benefici que va proporcionar, ja que no va servir ni per aconseguir més territori ni per guanyar prestigi a nivell internacional. Es va tractar d’una “guerra d’honor” que pretenia emmascarar la situació de l’Espanya de l’època.

Gravada i dibuixada per Celestí Sadurní i Deop, l’auca va ser publicada per la impremta de Llorens, amb el número 38, el mateix any de la victòria. Actualment es conserva dins del fons de Pere Grañén i Raso de l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Data d'actualització:  01.03.2018

Informació relacionada