• Imprimeix

Bon hipotecari de la Comunitat de Regants - Sindicat Agrícola de l'Ebre

Document del mes: juny 2018

Bon hipotecari de la Comunitat de Regants - Sindicat Agrícola de l'Ebre

Bon hipotecari de la Comunitat de Regants – Sindicat Agrícola de l’Ebre. 1908 CAT ANC1-1115-T-4

El document d’aquest mes és un bon hipotecari emès el 1908 per la Comunitat de Regants – Sindicat Agrícola de l’Ebre. Aquesta societat va ser creada el febrer de l’any 1907 gràcies a la iniciativa de les persones interessades en el reg de les terres situades als marges del riu Ebre. A la reunió de la Junta General hi van assistir 99 propietaris posseïdors de 37.218 jornals de terra que, en una iniciativa històrica per al desenvolupament del territori, van decidir hipotecar-se per a concórrer a la subhasta per a la concessió pública de la canalització de les aigües de l’Ebre. La Comunitat de Regants que va resultar l’adjudicatària, va cedir la construcció i explotació dels canals de la dreta i de l’esquerra de l’Ebre a la Real Compañía de Canalización y Riegos del Ebro.

L’obra va costar 17 milions de pessetes, que la Comunitat de Regants va fer front mitjançant l’emissió de 340.000 bons hipotecaris al portador per valor de 50 pessetes cadascun. Aquests bons podien reportar interessos i ser amortitzats segons les condicions explicades al seu revers. El contracte va estar vigent fins l’any 1966, època en què la Companyia el va liquidar i va assumir-ne la gestió completa del canal.

Aquest document forma part de la Col·lecció Francesc Cabana d’història de l’empresa catalana conservada a l’Arxiu Nacional de Catalunya i és consultable en línia.

Data d'actualització:  31.05.2018

Informació relacionada