• Imprimeix

Cartells de prevenció de riscos laborals al Japó de principis del segle XX

Document del mes: novembre 2017

Cartells de prevenció de riscos laborals al Japó de principis del segle XX

[Títol en japonès =Tingues bona cura de les eines i sigues cautelós a la feina] CAT ANC1-101-N-725 ; [Títol en japonès =Cal mantenir la columna dreta. Si no tens cura, tindràs problemes. "Treballa amb el cor alegre"] CAT ANC1-101-N-726

Aquest mes us presentem dos documents. Es tracta d’uns cartells japonesos sobre prevenció de riscos laborals. El primer fa referència a la bona utilització dels estris de treball, mentre que el segon alerta dels problemes que es poden derivar de no mantenir una postura adequada al lloc de feina. No se’n coneixen els autors, i la data s’ha estimat entre el 1925 i el 1937. Ambdós formen part de la Col·lecció de cartells sobre prevenció de riscos laborals que es conserva a l’Arxiu Nacional de Catalunya. Aquesta col·lecció es va formar amb motiu de l’exposició “Croada de la Previsió” que es va fer a Barcelona l'any 1937, en plena Guerra Civil.

El tema dominant de la col·lecció s’inscriu dins de la preocupació que els països industrialitzats van mostrar al llarg del segle XX per la cura de lesions laborals, les indemnitzacions per incapacitat o defunció i la prevenció de riscos laborals. A través dels cartells s’ensenya la varietat de riscos a què tant el treballador industrial com l’agrícola estan exposats per males praxis, i s’alliçona com prevenir-los i tractar-los.

La Catalunya republicana, tot i estar en guerra, es preocupava per la seguretat dels seus treballadors i, per aquest motiu, la Conselleria de Treball i Obres Públiques, a través de la Comissaria General d’Assegurances Socials, va decidir organitzar aquesta exposició de cartells –tant nacionals com internacionals–  que després va convertir en itinerant. A Barcelona, tots els actes relacionats amb la “Croada de la Previsió” van tenir lloc al vestíbul subterrani de l’estació de Plaça Catalunya dels Ferrocarrils de Sarrià - Barcelona.

En total es van exposar prop d’un miler de cartells provinents de 19 països d’arreu del món que van respondre a la petició que els hi va fer el govern català. D’aquí que l’Arxiu Nacional en conservi aquests originals de Japó.

La Generalitat republicana, tot i estar en guerra, es preocupava per la seguretat dels seus treballadors

Data d'actualització:  02.11.2017

Informació relacionada