• Imprimeix

Carta d'Albert Einsteix a Adolf Marx

Document del mes: abril 2017

Carta d'Albert Einstein

Detall de la signatura d'Albert Einstein (CAT-ANC1-25-13/Col·lecció de manuscrits i documents textuals solts)

El document que presentem aquest mes és la carta que Albert Einstein des de Princeton (Nova Jersey) va enviar el 21 de maig de 1934 a Adolf Marx.


Pel que sembla aquesta persona era un jueu alemany refugiat a Barcelona que, en un escrit anterior (del 3 de maig), li havia comunicat –en qualitat de persona interposada–, que la Generalitat de Catalunya l’havia nomenat ciutadà honorari de Catalunya i que esperava que pogués traslladar-se a Barcelona a recollir aquell guardó, aprofitant el viatge que Einstein havia de fer a Madrid per prendre possessió de la càtedra especial que el Govern espanyol havia creat per a ell.


Einstein en aquesta carta de resposta manifesta la seva gratitud a la Generalitat de Catalunya per tan alta distinció, tot i que, adduint raons de salut, anuncia que molt probablement l’estiu vinent no podrà desplaçar-se a Barcelona, però que malgrat no poder venir continuarà gaudint de «les meravelloses cançons tradicionals catalanes que vaig rebre d'alguns amics en una anterior visita a Barcelona». El melòman Albert Einstein es referia als dos discos amb els quals havia estat obsequiat a l’Escola Industrial l’any 1923, quan havia estat uns dies a Catalunya.


Tot i que tres anys desprès la Generalitat de Catalunya esperava encara la oportunitat de lliurar-li aquella distinció, la crua realitat, és que Albert Einstein no tornà altra vegada a Catalunya. Quedaven enrere aquells dies del mes de febrer de 1923 quan Rafael de Campalans i Esteve Terrades havien estat els amfitrions del Nobel de Física en la seva estada a Barcelona amb conferències i reunions acadèmiques, la seva visita a Poblet i a l’Espluga de Francolí. També anà a Terrassa on fou el mateix president de la Mancomunitat de Catalunya, Josep Puig i Cadafalch, qui li mostrà les esglésies de sant Pere: l'antiga Seu d’Ègara.

 

Data d'actualització:  30.03.2017

Informació relacionada