• Imprimeix

Nomenclàtor criptogràfic de Felip II

Document del mes: desembre 2016

Criptografia

Fragment del nomenclàtor de la Xifra General de Felip II, ca. 1570. CAT ANC1-960/ Arxiu del Palau-Requesens

El Document del Mes de desembre és el nomenclàtor original que Felip II va fer arribar pel volts de l’any 1570 a Lluís de Requesens i Zúñiga, Comanador Major de Castella i Lloctinent General de la Mar, per tal que pogués desxifrar els missatges encriptats i secrets que el monarca li enviava. El nomenclàtor conté totes les equivalències necessàries per fer intel·ligibles els missatges xifrats, incloent els signes que substitueixen les lletres i els bigrames i trigrames, un vocabulari amb els termes més emprats i, fins i tot, una regla que indica com introduir nuls als missatges xifrats.

La codificació dels missatges que contenien indicacions de rellevància política i militar va ser molt emprada a l’Europa del Renaixement, derivada de la necessitat de preservar la privacitat de la informació en les comunicacions per escrit i evitar que els enemics descobrissin les principals estratègies diplomàtiques i bèl·liques que s’estaven elaborant. Per assegurar la confidencialitat dels missatges, els algoritmes usats van ser cada cop més complexos, arribant a combinar signes polialfabètics i numèrics.

El nomenclàtor que presentem va ser produït precisament a l’època de major esplendor de la criptografia, que va coincidir amb el moment de màxima expansió de l’Imperi de Felip II. Per a comunicar-se secretament amb els seu lloctinents i ambaixadors, distribuïts per tota Europa i Amèrica, el monarca emprà l’anomenada Xifra General, que renovava periòdicament cada pocs anys. És molt probable que aquest nomenclàtor es confeccionés per mantenir secrets els preparatius de la Batalla de Lepant (1571), en què Lluís de Requesens, el destinatari d’aquesta taula de claus, va jugar un paper crucial.

Aquest nomenclàtor forma part del Fons de l’Arxiu del Palau-Requesens, un dels fons nobiliaris més importants dels que es conserven a l’Arxiu Nacional de Catalunya i un conjunt imprescindible per conèixer els pilars de la diplomàcia europea del segle XVI.

Data d'actualització:  08.11.2016

Informació relacionada