• Imprimeix

Acció de la Companyia de Comerç de Barcelona

Imatge document del mes de gener

Acció de la Companyia de Comerç de Barcelona

El document d'aquest mes és una acció de la Companyia de Comerç de Barcelona, la companyia privilegiada creada a Barcelona el 1755 per traficar amb Amèrica, interessada per Antoni de Duran i de Bastero, comerciant matriculat a la Junta de Comerç de Barcelona i fill de Domènec de Duran i de Muxika, que fou tresorer de la mateixa Companyia de Comerç de Barcelona. Es tracta d’un magnífic exemplar d’un dels instruments del comerç barceloní setcentista i que, alhora, per les seves qualitats artístiques, ha esdevingut un dels gravats més representatius del barroc català.  

En la seva composició, manté la forma clàssica dels antics certificats de valors espanyols. Pre­senta una esplèndida panoràmica del port i la ciutat de Barcelona vista des del mar, emmarcada per una deli­cada estructura arquitectònica coronada, en una mena de dosser, per la imatge de la Mare de Déu de Montserrat –patrona i protectora de la companyia– acompanyada de dues santes bar­celonines –Santa Eulàlia i Santa Maria Cervelló– i de dos sants: un frare franciscà, probable­ment Sant Antoni de Pàdua, i d'un sant bisbe i màrtir que podria tractar-se de Sant Ponç. Als costats dels sants protectors, penjant d'unes garlandes i sostingudes per un putti hi ha, al panell esquerra, les armes de Ferran VI –el monarca que autoritzà l’erecció de la Companyia– i, al de la dreta, les armes del consistori municipal de Barcelona.

A la panoràmica ciutadana s’hi observen molts dels edificis més importants, com la torre gòtica de la catedral, el castell de Montjuïc, les drassanes, la muralla de mar, la torre de Sant Joan i la cúpula de l’arsenal a la Ciutadella, els magatzems de la Barceloneta, el moll amb la torre del fanal, etc. Es tracta d'una vista panoràmica molt realista de la ciutat que perfila amb detall com era l’skyline de la Barcelona de meitat segle XVIII, quan Manuel Tramulles la va dibuixar.

A continuació es mostra el text amb els termes de l'emissió del certificat de les accions envoltat en forma de cartutx per volutes típicament barroques. Completa la composició, als dos costats del text, una representació al·legòrica de l'activitat de la Companyia. Al panell inferior esquerre, les mercaderies locals que eren objecte d'exportació: un fons de branques d'ametllers, de pàmpols de vinya, de raïms, pipes d'aiguardent i uns putti amb un trident (representació de l'activitat marítima de la companyia); al panell inferior de la dreta, fruits de cacau i de cafè, i unes grans bales de cotó, sobre les quals hi ha escrita la seva procedència –els indrets on la companyia estava habilitada per comerciar: Puerto Rico, Santo Domingo i l'illa Margarita (Veneçuela)–, i també uns putti que aquí aguanten un tronc de fusta noble són, en definitiva, els productes que la companyia importava d'Amèrica.

 

El document

Descripció: Acció núm. 1298 de la Real Compañía de Comercio establecida en Barcelona; Data: Barcelona, 28 de febrer de 1759; Color: sèpia/ blanc; Dimensions: 298 x 402 mm; Gravat: impressió amb planxa de coure sobre paper vitel·la de gruix mitjà, amb segell de paper sec en relleu i enganxat; Il·lustrador: Manuel Tramulles (i Roig), pintor i dibuixant; Gravador: Ignasi Valls, de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona.

CAT ANC1- Col·lecció de diplomes de l’ANC. Reg. 2726.  

Instrument del comerç i esplèndid skyline de la Barcelona de meitat segle XVIII

Data d'actualització:  20.12.2016

Informació relacionada