• Imprimeix

Aquarel·la d'Emile Boisselier de l'Hospital Xifré

Document del mes: maig 2017

Document del mes: Maig

L’Hospital Xifré d'Arenys de Mar. 18 d'octubre de 1890. ANC1-1092-N-62

El document que presentem aquest mes de maig és una aquarel·la sobre paper, obra del pintor orientalista i oficial de l’exèrcit francès Emile Boisselier (s. XIX-XX). Forma part de l’àlbum Souvenirs d’Espange (Catalogne) 1864, que consta de 106 làmines pintades anys més tard, a partir de notes preses durant el viatge que l’autor féu a Catalunya en la dècada del 1860.

Representa una vista de la façana principal de l’Hospital-casa de beneficència per a pobres malalts d’Arenys de Mar, datada el 18 d’octubre de 1890. L’edifici de l’Hospital fou construït per iniciativa de l’indià, mecenes i filantrop arenyenc Josep Xifré i Casas (Arenys de Mar, 1777–Barcelona, 1856), i que, segons nota manuscrita a la mateixa làmina, estava regit per una comunitat de monges de la congregació francesa de les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül, la superiora de la qual, Sor Maria Cuson, era cosina de l’artista. A l’aquarel·la, s’hi representen fins a quatre monges passejant pel jardí.

L’Hospital Xifrè es troba situat a la Rambla del Pare Fidel Fita d’Arenys de Mar, va ser edificat entre els anys 1844 i 1848, i la seva construcció s’atribueix als arquitectes Josep Buixareu Gallart i Francesc Vila. És d'estil neoclàssic (isabelí), de planta rectangular (53 x 14 m) amb dos cossos que sobresurten als extrems per la part posterior aconseguint els 22 m; en alçada l’edifici consta de tres plantes. Les façanes, portes i finestres estan enriquides amb pilastres adossades, planes i estriades. Uns grups escultòrics i un fris de terracota, avui desapareguts, coronaven l’edifici. Dins, a la capella de l’Hospital, hi ha el mausoleu de Josep Xifré i Casas, obra de l'escultor francès Charles Alphonse Cumery.

De la mateixa època era la tanca amb una gran porta d’accés, també neoclàssica, que protegia el conjunt de l’edifici i jardins.

Durant la seva història l'edifici ha tingut diferents funcions, però no se n'ha alterat mai la seva fisonomia de conjunt. Va ser construït per acollir un hospital per als pobres, també ha estat un orfenat, una escola, una residència i fins i tot un preventori per als malalts de tuberculosi. 

Data d'actualització:  28.04.2017

Informació relacionada