• Imprimeix

Figurins de moda

Document del mes: novembre 2016

figurins

Durant el mes de novembre fem protagonista d’aquesta secció un document de tipus gràfic, una làmina datada de 1911 que conté un dels elements propagandístics més emprats per les cases de moda dels segles XIX i XX. Es tracta dels anomenats “figurins de moda”, unes representacions estilitzades de la figura humana amb les quals es mostrava gràficament el disseny de peces de roba i complements pertanyents a una col·lecció, per tal que servissin com a model als dissenyadors. 

Aquesta làmina va ser produïda per la Societat Mútua de Mestres Sastres de Barcelona “La Confiança”, una entitat fundada l’any 1876 en ple auge del cooperativisme i mutualisme professional laic. A més de dur un registre negre dels clients mal pagadors i agilitzar el pagament de les factures, una de les missions principals de La Confiança va ser precisament confeccionar i distribuir els figurins de moda, que exhibien a la seva seu del carrer Canuda de Barcelona i que publicaven com a suplement a la revista de l’entitat.

Figurins, tractats de sastreria, manuals de tall i confecció, legislació sumptuària o publicacions sobre tendències europees de moda són algunes de les tipologies documentals que es poden trobar al Fons de la Societat Mútua de Sastres de Barcelona “La Confiança”, que permet rastrejar cronològicament els discursos sobre els arquetips estètics masculins i femenins i l’evolució de la indumentària durant els segles XVIII, XIX i XX.

El Fons de La Confiança va ingressar el 2014 a l’Arxiu Nacional de Catalunya i respon a l’esforç de la institució per recuperar i difondre els arxius de l’associacionisme català. Actualment s'estan executant les tasques de tractament arxivístic per tal que sigui consultable pels investigadors.

Data d'actualització:  21.10.2016

Informació relacionada