• Imprimeix

Document del mes: Octubre

segell

Segell de cera de Pere el Cerimoniós, 1360. CAT ANC1-960/ Arxiu del Palau-Requesens

El protagonista d’aquest Document del mes no constitueix pròpiament un document, sinó més aviat un element que penjava d’un pergamí expedit per la cancelleria reial de Pere III el Cerimoniós (1319-1387). Es tracta d’un segell de cera datat de l’any 1360 que conté un retrat del sobirà entronitzat en un escenari d’arquitectura gòtica i exhibint la corona, el ceptre i un globus crucífer. A la llegenda que encercla el segell s’hi llegeix “Petrus dei gracia rex”, seguit dels territoris sobre els quals Pere el Cerimoniós exercí la sobirania: els regnes d’Aragó, València, Mallorca, Sardenya i Còrsega i els comtats de Barcelona, Rosselló i Cerdanya.

Durant tota l’Edat Mitjana, segells com aquest es penjaren dels documents mitjançant tires de pergamí o cordills de cuir amb la finalitat de validar i autentificar el contingut dels documents. Aviat, però, a aquesta funció s’hi afegí una evident voluntat propagandística destinada a enfortir l’autoritat del titular i fer arribar la seva imatge allà on aquest no hi pogués ser presencialment.

Els segells de cera aporten als historiadors una gran quantitat d’informació, contribuint a datar cronològicament els documents i a traçar genealogies, i sent molt útils per a l’estudi de la iconografia i la indumentària.

El segell de Pere el Cerimoniós forma part del Fons de l’Arxiu del Palau-Requesens, un dels fons nobiliaris més importants dels que es conserven actualment a l’Arxiu Nacional de Catalunya i un conjunt imprescindible per al coneixement de Catalunya i Europa a les èpoques medieval i moderna.

Data d'actualització:  21.09.2016

Informació relacionada