• Imprimeix

Felicitació al president Macià per l'aprovació de l'Estatut d'Autonomia

Document del mes: setembre 2016

Document del mes_setembre 2016

Els alumnes de l'Escola Nacional Mixta La Canya feliciten el president Macià, 17 de setembre de 1932. CAT ANC/1-818-T-3

El setembre de 1932, coincidint amb l’inici del curs escolar, es posà en marxa la Generalitat republicana de ple dret, un cop tancat el procés d’aprovació de l’Estatut d’Autonomia i confirmat Francesc Macià com a president, després d’una etapa inicial de provisionalitat.

Va ser un moment d’eufòria per als republicans autonomistes, que adreçaren a Macià tot tipus de felicitacions. Entre les moltes missives que arribaren als despatxos de Presidència, destaca un conjunt de cartes escrites pels alumnes de l’Escola Nacional Mixta La Canya d’Olot per agrair els esforços legisladors a Macià, a qui es referiren com “el nostre avi espiritual”.

Un dels alumnes d’aquesta escola il·lustrà la seva carta amb una metàfora infantil però molt clarivident del significat polític de l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia: el retrobament de dos països a través d’un projecte conduït per persones com Macià, Zamora i Azaña, en les quals s’havia dipositat una gran confiança.

Aquest document —confiscat després de la Guerra Civil, dipositat al Centro Documental de la Memoria Histórica (Salamanca) i retornat a Catalunya el 2006— constitueix un testimoni clarivident del mite construït al voltant de la figura de Francesc Macià com a símbol de la jove autonomia.

Data d'actualització:  08.09.2016

Informació relacionada