• Imprimeix

Mapa de la Península Ibèrica tal i com es coneixia a finals del segle XV

Document del mes: setembre 2017

Mapa de la Península Ibèrica del segle XV

Secunda Europe Tabula 1490. CAT ANC1-787-N-1

El document escollit per aquest mes de setembre és un mapa de la Península Ibèrica amb orla graduada elaborat l’any 1490 a partir de la cartografia ptolemaica. S’hi pot veure Espanya –Ispania -, Portugal – Lusitania - i les illes que envolten la Península, així com una part del sud de França – Gallie- i del nord d’Àfrica – Mauritanie-. Tot envoltat pel mar Mediterrani, que dividien en Mare Ibericum i Mare Balearium, i l’Oceà Atlàntic o Oceanus Occidentalis.

Com es pot apreciar a primer cop d’ull, allò que el mapa representa no s’assembla gaire a l’orografia ni a l’hidrografia que coneixem actualment, en canvi, la toponímia és bastant completa i escrita en llatí. Això és degut a què l’autor medieval es va basar en els estudis de l’astrònom, matemàtic i geògraf de l’antiguitat Claudi Ptolemeu (Egipte 85– Alexandria 165), que és recordat per la història gràcies a la seva teoria sobre el sistema geocèntric com a base de la mecànica celeste i pels seus mapes del món on incloïa, fins i tot, latituds i longituds. Tanmateix, tot i que les seves aportacions van dominar el pensament científic fins el segle XVI, actualment estan absolutament refutades. De fet, i com a curiositat, es diu que la seva obra Geografia va ser la que va portar Colom a creure que podria arribar a les Índies per l'Oest.

L’obra de Ptolemeu va ser recuperada a principis del Renaixement i va causar un gran impacte a la societat medieval, que es va abocar a l’estudi de la geografia. Fet que seria el preludi dels posteriors descobriments europeus.

El document és un mapa imprès incunable de gran format que pertany a la col·lecció aplegada pel senyor Albert Barella (1918-2001) al llarg de vint-i-cinc anys, venuda pels seus fills al Departament de Cultura i conservada a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

 

Per saber-ne més:

COLOMER I PRESES, Mn. Ignasi M.: Cartografia Peninsular (s.VIII- XIX). Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Política Territorial i Obres Públiques. Institut Cartogràfic de Catalunya, 1992. p 55, fitxa 164.

Data d'actualització:  30.08.2017

Informació relacionada