• Imprimeix

Fugiu dels xarlatans

Document del mes: agost 2017

Fugiu dels xarlatans

Huid de los Charlatanes [1925-1937].CAT ANC1-101-N221

El document d’aquest mes d’agost és un cartell que pretén alertar a la població dels perills dels engalipadors i els seus remeis miraculosos. En el centre d’aquest hi ha dibuixat un individu que representa un metge amb bec de lloro carregat de medalles i envoltat de gent bocabadada escoltant què diu. Mentre que al peu una inscripció informa sobre el perill que comporta per a les seves butxaques ser massa crèdul.

Es tracta d’una campanya engegada per la Dirección General de Sanidad del Govern de la República contra la mala praxis en els tractaments mèdics que va comptar amb la col·laboració del Luís Bagaria i Bou (Barcelona 1882–L’Havana 190) que, amb un estil expressiu i modern i un humor fresc i carregat de simbolismes, en pocs anys s’havia convertit en el caricaturista més important del país. Bagaria havia començat a dibuixar a revistes catalanes com el Cu-Cut! per, posteriorment, passar també per diverses publicacions espanyoles de renom fins que va aconseguir la seva consagració definitiva a les pàgines de la revista España, dirigida per Ortega i Gasset, durant els anys de la Primera Guerra Mundial, moment en que es va convertir en abanderat contra l'imperialisme alemany. Durant la Guerra Civil es va traslladar a Barcelona, on va dibuixar per La Vanguardia, sent les seves vinyetes una de les referències obligades de la premsa republicana. De fet, a causa de les seves vinyetes sobre Hitler, la circulació de La Vanguardia va ser suspesa a l'Alemanya nazi.

Aquest cartell es troba dins de la Col·lecció sobre prevenció d’accidents laborals de l’Arxiu Nacional de Catalunya que es va aplegar fruit de l’exposició “Croada de la previsió” que es va fer al 1937 a Barcelona.

 

Per a més informació:

VV AA: Lluís Bagaria. Caricaturista del món barceloní, Museu d'Art de Sabadell, Sabadell, 2003

 

Data d'actualització:  20.07.2017

Informació relacionada