• Imprimeix

Dos cartells de la Guerra Civil a Catalunya

Document del mes: maig 2018

Cartells de la Guerra Civil a Catalunya

Cartells de la Guerra Civil a Catalunya. 1936. CAT ANC1-151-N-46 / CAT ANC1-151-N-116.

El document d'aquest mes són dos cartells provinents de la Col·lecció Pau Mercadé de l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Ambdós cartells daten del començament de la Guerra Civil espanyola i van estar executats per artistes afiliats al Sindicat de Dibuixants Professionals de Catalunya, una entitat sense vinculació a cap partit polític que va tenir una activitat fonamental durant la guerra produint cartells de propaganda i coordinant la publicació de periòdics i revistes que d’altre manera haguessin desaparegut.

La Guerra Civil va ser el moment de màxim esplendor del cartellisme català i, precisament en aquest aspecte, el bàndol republicà va ser el clar vencedor gràcies a l’entusiasme, a la creativitat i convicció de les proclames que defensaven. No s’ha d’oblidar que en aquells moments gran part de la població era analfabeta i, per tant, es necessitava que els missatges fossin molt visuals i clars per tal que arribessin a tothom.

El primer cartell, obra de Lorenzo Goñi (1911-1992), per al Partit Socialista Unificat (PSU) i per a la Unió General de Treballadors (UGT), mostra un conjunt de soldats i forces de seguretat en perfecta formació sota un cel ple d’avions alhora que reclama “més homes, més armes i més munició per al front”, missatge que evidencia la permanent penúria de medis que patia l’exèrcit popular republicà. Per altra banda, el segon cartell, de Martí Bas i Blasi (1910-1966), fet per a la Unió General de Treballadors (UGT), presenta un camperol que porta espigues de blat en una mà i una falç a l’altra. El missatge és clar, ja que insta als camperols a treballar durament el camp per tal de proveir d’aliments als qui els ha tocat lluitar per defensar la seva llibertat.

Cada cartell fa referència a un tema diferent, però ambdós casos evidencien un mateix aspecte: l’escassetat que es patia durant el conflicte bèl·lic. De fet, s’han conservat molts altres cartells de temàtiques similars, ja que durant la guerra la mancança d’aliments i de recursos va ser un greu problema que va afectar a tota la població.

Com es pot apreciar, la força de les imatges dibuixades en aquests tipus de cartells anava més enllà dels elements estètics i donava a conèixer la realitat social i política que es vivia en aquella època, per això esdevenen una font d’informació molt valuosa per a l’estudi de la societat durant el conflicte bèl·lic espanyol.

Data d'actualització:  02.05.2018

Informació relacionada