• Imprimeix

El mas Roquer d’Arbúcies

Document del mes: desembre 2017

Mas Roquer d'Arbúcies

Dibuix a carbó i aquarel·la de les terres i edificis del mas Roquer d’Arbúcies. CAT/ ANC-1-672-N 1

El document d’aquest mes és un dibuix en el que es pot observar com eren les diverses dependències de la farga del mas Roquer d’Arbúcies al segle XIX. Al centre es troba el mas Roquer, al darrere s’endevina la nau on estaven els martinets i, annex a la dreta, l’edifici on hi havia la roda hidràulica que els movia. Entre el mas i una edificació de color blanc s’hi veu la sortida d’aigües de la roda i el desguàs. Al darrere de tot hi ha la bassa on es recollia l’aigua que feia funcionar tot el conjunt.

Els Roquer van ser una família notable d’Arbúcies, el seu mas apareix documentat per primera vegada el 1313 al capbreu de Dosrius i, més endavant, el 1497 i el 1515 als fogatges de la batllia de n’Orri. Durant els segles XVII i XVIII els membres de la família Roquer esdevingueren ciutadans honrats de Barcelona i Vic, és a dir, integrants de la petita noblesa local. El 1825 van emparentar amb els Lambert.

La farga de Roquer fou bastida entre els anys 1846 i 1848 per Lluís Lambert de Roquer. La indústria es dedicava principalment a l’elaboració de planxes de coure per folrar vaixells i estris de cuina i, a diferència de les fargues més típiques, no treballava amb ferro, sinó amb aram, terme que fa referència a peces de coure batudes. Però, malauradament, aquesta va tenir una curta vida, atès que va tancar l’any 1873.

Aquest final sobtat cal relacionar-lo amb les carlinades que van tallar les comunicacions i van impedir que la indústria rebés les matèries primeres que necessitava per funcionar. Tanmateix, l’existència de la bassa d’aigua com a font d’energia va propiciar que l’antic mas fos utilitzat més tard per acollir diverses indústries com una serradora o una adoberia de pells.

Després d’un incendi, l’antiga casa va haver de ser refeta totalment, i durant la Guerra Civil, fou un dels indrets que el Comitè Central d’Ajuts als Refugiats de la Generalitat de Catalunya habilità per acollir nens refugiats.

Gràcies a la documentació que tant els Roquer com els seus successors van aplegar des del segle XIII, es va formar un arxiu patrimonial de gran valor dins del qual destaca el document (dibuix) que presentem aquest mes. Des del 2004, el fons Mas Roquer d’Arbúcies (1201-2000) es conserva a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

 

Data d'actualització:  01.12.2017

Informació relacionada