• Imprimeix

El nomenament de Lluís de Requesens i Zúñiga com  a lloctinent del Capità General de la Mar, 1568

Document del mes: abril 2018

Nomenament de Felip II a favor de Lluís de Requesens i Zúñiga

Nomenament de Felip II a favor de Lluís de Requesens i Zúñiga com a lloctinent del Capità General de la Mar, per tal de dirigir les operacions navals a la batalla de Lepant. Madrid, 22 de març de 1568. Inclou un segell de placa. CAT ANC1-960-T-685/ Arxiu del Palau-Requesens

El document d’aquest mes és el nomenament reial atorgat per Felip II a favor del català Lluís de Requesens i Zuñiga per tal que aquest passés a ser el lloctinent del Capità General de la Mar, Joan d’Àustria.

Lluís de Requesens (1528-1576), descendent d’una de les famílies més importants de la noblesa catalana, i cavaller de l'Orde de Santiago, era un dels homes de confiança del rei Felip II gràcies a l’amistat que els unia des de petits. Des de la mort del seu pare, va ser el Comanador de Castella, alhora que exercia de diplomàtic. El 1561 va passar a ser ambaixador d’Espanya davant de la Santa Seu, càrrec que va aprofitar per influir en l’elecció d’Antonio Michele Ghiselieri com a Papa amb el nom de Pius V.  Però, eren tals les seves habilitats militars, que al 1568 el rei va decidir alliberar-lo de les obligacions diplomàtiques i nomenar-lo lloctinent i tutor del seu jove germanastre, Joan d’Àustria, que en aquells moments acabava de rebre el càrrec de Capità General de la Mar. En el document del nomenament, emès el 22 de març a Madrid, el rei li concedia els més amplis poders.

A partir d’aquell moment, Lluís de Requesens es va dedicar enterament a la carrera militar esdevenint una peça clau per a les victòries de la corona en la rebel·lió d’Alpujarras (1568-1571) i a la batalla de Lepant (1571).

Posteriorment, el rei el va nomenar governador de l’estat de Milà i el 1573 substituí al Duc d’Alba com a governador dels Països Baixos amb l’objectiu de pacificar el territori, però la mort el sobrevingué al 1576 abans d’aconseguir-ho. El 1884 el seu retrat s’incorporà a la Galeria de catalans il·lustres.

El document es troba dins del fons Palau-Requesens, a l’Arxiu Nacional de Catalunya, un dels fons nobiliaris més importants dels que es conserven avui dia a Catalunya i un  imprescindible per conèixer la Catalunya nobiliària de l’època Moderna i les seves connexions amb la monarquia Hispànica i Europa.

 

Un català il·lustre al capdavant de la flota vencedora de la batalla de Lepant (1571)

Data d'actualització:  01.04.2018

Informació relacionada