• Imprimeix

L’Hotel de l’Exposició Universal de 1888

Document del mes: octubre 2017

L’Hotel de l’Exposició Universal de 1888

Reproducció d’una antiga postal de l’Hotel Internacional des del Passeig de Colom feta per Gabriel Casas i Galobardes el 1929.

L’Exposició Universal de 1888 es va celebrar a Barcelona en el context de la Restauració, sota la regència de la Reina Maria Cristina, i va contribuir a situar Barcelona a nivell de les grans ciutats europees. Altrament també va servir de catalitzador per finalitzar obres de la ciutat fins llavors inacabades i per posar en marxa nous serveis i infraestructures necessàries. De fet, el càlcul que preveia una assistència de 400.000 visitants a una ciutat que aleshores només comptava amb 510.000 habitants, va fer palesa la necessitat d’augmentar l’oferta hotelera de la ciutat perquè els visitants poguessin pernoctar sense problemes si es volia que l’Exposició fos un èxit. Arran d’això, el 12 d’agost de 1887 l’Ajuntament de Barcelona va iniciar un concurs públic per a construir una gran “fonda” que donés servei a l’Exposició Universal de Barcelona.

Lluís Domènech i Montaner va ser l’arquitecte seleccionat per portar a terme el projecte que culminaria amb la construcció de l’Hotel Internacional, un edifici monumental, de 5.250 m² guanyats al mar, i construït només en 53 dies.

Les obres es van haver de dur a terme amb molta celeritat atesa la imminent inauguració de l’Exposició prevista per a mitjans del mes de maig de 1888. Van començar el 5 de desembre de 1887, i hi van treballar 650 paletes i manobres, 100 fusters i 40 enguixadors que feien 10 hores per torn, fins i tot de nit, per reduir el temps de la construcció. En acabar l’obra estructural, l’empresa constructora va convidar a dinar a tota la plantilla.

Els treballs al Gran Hotel Internacional es van donar per acabats el 15 de març i la seva inauguració es va fixar pel dia 5 d’abril. Aquest equipament es va convertir en l’establiment de l’alta burgesia que visitava l’Exposició.

Un any després, malgrat els intents per conservar-lo i la gran controvèrsia  que suscità, fins i tot, a les Corts, s’iniciaven les tasques de desmantellament i enderroc de l’edifici, una qüestió que, de fet, ja estava contemplada a les clàusules contractuals de la concessió. L’Hotel Internacional estava destinat a ser una edificació monumental però efímera, i així serà sempre recordat.

El document és una reproducció d’una antiga postal de l’Hotel Internacional des del Passeig de Colom feta per Gabriel Casas i Galobardes el 1929. CAT ANC1-5/fons Gabriel Casas-N-690.

 

Per saber-ne més:

  • Carles Sàiz i Xiqués: El Gran Hotel Internacional de Lluís Domènech i Montaner dins d' El Sot de l’Aubó XI, núm 41 (2012). Centre d’Estudis Canetencs, pp19-26 
Data d'actualització:  28.09.2017

Informació relacionada