• Imprimeix

La Constitució provisional de la República Catalana

Document del mes: octubre 2018

Constitució provisional de la República Catalana

Constitució provisional de la República Catalana. CAT ANC 450-T585

Aquest mes, el document protagonista de la nostra secció és la Constitució provisional de la República Catalana de la qual va ser ponent Josep Conangla i Fontanilles (director del Centre Català de l’Havana) i que es conserva a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Es tracta d’un document constitucional formulat a iniciativa de Josep Conangla i Fontanilles, qui va proposar l’any 1927 a Francesc Macià, líder del partit independentista Estat Català, la creació d’una Assemblea Constituent per plantejar la reestructuració de l’independentisme català i per redactar un text constitucional per Catalunya.

Amb aquest objectiu, les delegacions del Separatisme Català (tant les provinents de Catalunya com les que hi havia a l’estranger) es van reunir a la ciutat de l’Havana des del 30 de setembre fins al 2 d’octubre de 1928. El projecte de la Constitució va ser presentat a l’Assemblea Constituent del Separatisme Català i aprovat el dia 2 d’octubre de 1928.

Aquest text se’l coneix com la Constitució de l’Havana, inspirada en la Convenció de Guaimaro (1869), d’on va sortir la primera constitució cubana. Està dividida en 36 títols i 302 articles, que tenen com a objectiu definir els principis fonamentals i els ideals segons els quals es governaria la República Catalana.

La intenció primera del document que presentem era proclamar davant la resta del món la voluntat de Catalunya d’independitzar-se de l’Estat espanyol usant mitjans revolucionaris. Definia Catalunya com una república independent, democràtica i liberal, establia el vot universal i secret, l’elecció indirecta dels caps de l’estat i una única cambra parlamentària. Preveia, també, la separació entre església i estat, i l’eliminació de la divisió provincial a favor de les comarques.

Declarava el català com a única llengua oficial, i plantejava que «tot vestigi públic del període de domini espanyol» fos suprimit. Establia la igualtat de gènere davant la llei. No acceptava els títols nobiliaris i incloïa un petit programa socialista que beneficiava les classes treballadores. També recollia la possibilitat de crear una confederació amb Espanya o Portugal, sempre que el pacte fos renovat cada sis anys i Catalunya disposés d’una diplomàcia pròpia.

Arran d’aquesta assemblea a l’Havana, es va crear el Partit Separatista Revolucionari de Catalunya, que va agafar la Constitució Provisional com a text base d’actuació política, es va refermar el rol de Francesc Macià com a líder del moviment independentista, així com l’Estat Català va esdevenir eina de combat per a la defensa de la República.

Aquesta Constitució tenia caràcter provisional mentre no estigués en condicions de poder ser aplicada. Però això no es va esdevenir perquè la República Catalana proclamada per Francesc Macià, el 14 d'abril de 1931, només va tenir efecte durant cinc dies.

Data d'actualització:  01.10.2018

Informació relacionada