• Imprimeix

Plànol del setge de Cardona de 1711

Document del mes: setembre 2018

Plan of Cardona a strong City and Castle of Catalonia, upon the River Cardoner as besieged by the French and defended by the Allies”

“Plan of Cardona a strong City and Castle of Catalonia, upon the River Cardoner as besieged by the French and defended by the Allies”, aquest és el títol original situat al peu del mapa, juntament amb l'autor: "For Mr Tindal's continuation of Mr Rapin’s History of England". S’hi poden veure, amb molt detall els elements edificats. CAT ANC1-787-N-49

El document escollit per aquest mes és un plànol de Cardona publicat l’any 1745 dins de The History of England en el que es representa el plantejament de l’atac que els exèrcits borbònics (la monarquia francesa i l’espanyola) van efectuar a les darreries del 1711 contra el castell de Cardona, defensat pels exèrcits austriacistes aliats (catalans, austríacs, italians i suïssos). El títol, la llegenda i els topònims son en anglès, llengua del seu editor, Nicolas Tindal. El plànol va ser gravat per Isaac Basire, un prolífic i reconegut gravador de l’època.

Tindal va ser el traductor i continuador de The History of England que havia iniciat l’historiador francès Paul de Rapin. La seva aportació comprèn tres volums que abasten des del regnat de Jaume VI (1603-1625) fins al de Jordi I (1714-1727).

El castell de Cardona ha passat a la història de Catalunya per haver estat el darrer baluard de les llibertats catalanes: “una fortalesa mai vençuda per la força de les armes”.  Durant els 34 dies de setge que van seguir els atacs representats en aquest mapa, els francesos van bombardejar la fortalesa de Cardona i van intentar accedir al castell excavant túnels, però tots els intents van ser fallits. Finalment, les tropes aliades van aconseguir trencar el setge i foragitar els borbònics, que van haver d’emprendre la retirada malgrat comptar amb els oficials francesos de més reconeixement i amb el cos d'enginyers militars més preparat de l’època.

La repercussió més directa de la resistència de Cardona el 1711, va ser conservar les opcions de l’exèrcit austriacista en la Guerra de Successió, mantenint intacta la rereguarda barcelonina. De fet, el setembre de 1714, mentre tot el país estava derrotat, només resistien Barcelona i Cardona. I només quan Barcelona es va rendir el dia 11, es va pactar la capitulació de Cardona que es va fer efectiva una setmana després.

Les condicions de la capitulació de Cardona, signada per José Francisco Carrillo de Albornoz y Montiel, comte de Montemar, i per Manuel Desvalls, governador de la plaça, van possibilitar la marxa dels oficials i membres de la guarnició a l’exili, encara que alguns no hi van ser a temps, ja que els pactes assolits no van ser respectats per Felip V. Amb la derrota dels catalans es va iniciar un llarg període de repressió sobre la població.

El document d’aquest mes es troba dins de la col·lecció Barella de cartografia dipositada a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

 

 

 

 

 

-

Data d'actualització:  01.09.2018

Informació relacionada