• Imprimeix

Una auca en color de l'estamperia d’Ignasi Estivill

Document del mes: desembre 2018

Auca en color

Auca amb quaranta-vuit estampes acolorides (1800?). CAT ANC1-160-N-23

El document d’aquest més és una auca de quaranta-vuit vinyetes acolorides i numerades. S’hi representen diversos animals que habiten en medis aquàtics; des de peixos i crustacis, fins a amfibis i rèptils. Va ser impresa a començaments del segle XIX a la impremta d’Ignasi Estivill al carrer Bòria de Barcelona, una de les impremtes més destacades de l’època, juntament amb la de Josep Piferrer.

La composició tradicional de l’auca era de quaranta-vuit estampes acompanyades cadascuna de versos aparellats formant un rodolí. En un inici, feien referència a diferents episodis històrics o llegendes. Més endavant, a finals del segle XVIII, apareixen nous temes de representació com per exemple els animals, l’esport, jocs o festes populars; que tenien una voluntat més didàctica.

Diversos estudis atribueixen el seu origen en un conjunt de tauletes de ceràmica del segle XV. Tanmateix, el precedent més clar el trobem en un joc d’atzar del segle XVI, molt semblant a l’actual joc de l’oca.

La impressió d’auques es va convertir en un negoci per a moltes impremtes com la d’Ignasi Estivill, una impremta familiar que va ser fundada per ell mateix i, uns anys més tard, regentada pel seu fill Ignasi Estivill i Cabot. Aquest darrer, va establir el taller al carrer Bòria l’any 1816. A partir del segle XIX, la impremta es va especialitzar en la impressió d’auques, elaborades a partir de gravats antics, i romanços de cec per vendre als mercats setmanals.

L’auca és un gènere molt arrelat a la cultura popular catalana, ja que és una manifestació del seu folklore. Originàriament, les seves imatges eren xilografies, i això l’ha convertit en l’exemple més representatiu de l’estamperia catalana i del seu gravat popular. Aquesta auca, concretament, pertany al fons Pere Grañén i Raso de l’Arxiu Nacional de Catalunya, dins el qual hi trobem un total de 1.121 auques, entre altres documents.

 

Data d'actualització:  01.12.2018

Informació relacionada