• Imprimeix

El Fons fotogràfic Francesc Boix ingressa a l'Arxiu Nacional de Catalunya

Està integrat per fotografies inèdites de la Guerra Civil espanyola preses pel "fotògraf de Mauthasuen"

14/09/2016 11:09
El Fons fotogràfic Francesc Boix ingressa a l'ANC

Víctor Torres, comissari polític. 143 Brigada Mixta. Linyola, setembre-octubre 1938.

La Comissió de la Dignitat ha fet donació a l’Arxiu Nacional de Catalunya del Fons fotogràfic Francesc Boix, que constitueix un valuós testimoni gràfic dels moviments republicans als fronts de l’Ebre i el Segre i de la seva retirada posterior.

La donació s’ha fet efectiva un cop ha finalitzat un minuciós procés d’identificació i descripció de les fotografies iniciat l’any 2010, després que una casa de subhastes posés a la venda un extens conjunt de fotografies d’autoria desconeguda que mostrava escenes de la vida al front durant la Guerra Civil espanyola. Un cop valorat el seu elevat interès històric i per tal de garantir-ne la seva preservació, la Comissió de la Dignitat va adquirir el conjunt mitjançant una campanya de micromecenatge i va assumir el compromís d’identificar, ordenar i descriure el fons, que inicialment va rebre el nom de Fons Argelers en treballar-se sobre la hipòtesi que el seu autor era un fotògraf exiliat i internat al camps de refugiats d’Argelers.

Una acurada investigació realitzada per l’associació cultural Fotoconnexió, que es va servir d’estudis grafològics de les notes manuscrites als vers de les fotografies i de la identificació de les persones que hi apareixen, va permetre concloure que l’autor del Fons Argelers era en realitat Francesc Boix, fotògraf i militant antifeixista conegut per haver realitzat les fotografies dels crims del nazisme a Mauthausen que van permetre inculpar els dirigents nazis al Judici de Nuremberg.

Les fotografies del fons recuperat van ser preses per un jove Francesc Boix, després que s’incorporés a la 30a Divisió de l’Exèrcit Popular de la República per combatre a la Guerra Civil espanyola a les zones del Front d’Aragó i el Segre. El testimoni gràfic de Boix, que s’enquadrà al front amb l’anomenada “lleva del biberó”, permet apreciar tota mena de detalls sobre la vida a les trinxeres durant la Guerra Civil.

El Fons fotogràfic Francesc Boix està constituït per 1386 negatius de nitrat de cel·lulosa en blanc i negre i de diferents formats, que han estat descrits i digitalitzats íntegrament. El seu ingrés a l’Arxiu Nacional de Catalunya en garantirà la seva preservació i permetrà que properament sigui consultable en línia, fent-lo accessible d’aquesta manera a tota la ciutadania.