• Imprimeix

Jocs Olímpics. Fotografies del fons Avelino Pi

Exposició d'un dels referents de la fotografia esportiva del país, fins el 26 d'octubre a l'Arxiu Nacional

31/08/2018 01:08
Jocs Olímpics. Fotografies del fons Avelino Pi

Avelino Pi Flores (Barcelona, 1933-2017) ha estat un dels referents de la fotografia esportiva del país, duent a terme una interessant carrera de reporter en els camps i circuits de tot el món. Home alt, elegant i lluitador era conegut pels companys de professió pel “gentleman de la fotografia d’esports”. Químic de formació, va ser un fotògraf autodidacta que s’inicià professionalment al món de la imatge a principis de la dècada de 1970.

La seva afició per l’esport, el va dur a fotografiar competicions de tennis, hoquei herba, regates de vela, golf o futbol, però va ser als Jocs Olímpics on va aconseguir algunes de les seves imatges més emblemàtiques. Va fotografiar, entre d’altres, els Jocs Olímpics de Munic, Montreal, Atenes, Los Angeles, Barcelona, Sydney, etc.

Sempre va cercar el perfeccionament tècnic a les seves fotografies. L’ús de càmeres de mig format, de teleobjectius i la seva formació de químic, van propiciar poder obtenir imatges de gran qualitat i de colors molt saturats, que podem contemplar en el seu fons fotogràfic. Més enllà dels enquadraments molt estudiats, Avelino Pi es va interessar per captar també instants concrets, expressions i situacions emotives, dels esports i dels esportistes que va retratar. Com ell mateix deia, «...amb les meves fotografies vull explicar que l’esport és un reflex de la vida i una lluita constant. Hi ha moments molt difícils i altres plens de glòria i eufòria. En aquesta lluita es resumeix l’esport».

La seva obra va ser presentada amb èxit en exposicions organitzades a Caixa Fòrum, al Palau Robert de Barcelona, al South Street Seaport Museum de Nova York, al Museu Marítim de Barcelona, al Museu Olímpic de Lausana, etc.

L’any 2014 l’Arxiu Nacional de Catalunya va adquirir el fons fotogràfic d’Avelino Pi. Està integrat per unes 80.000 imatges, majoritàriament són negatius i diapositives, però també hi ha contactes i ampliacions per a exposicions.

 

«La vida és una lluita constant, l’esport és un reflex de la vida» Avelino Pi