• Imprimeix

L’Arxiu Nacional participa en els actes de la commemoració de l’Any Cardenal Vidal i Barraquer

Impartirà una conferència sobre el fons Família Vidal-Barraquer conservat a l'Arxiu Nacional de Catalunya

25/09/2018 13:09
Butlla papal

“Butlla del Papa Benet XV per la qual reconeix i confirma l'elecció de Francesc Vidal i Barraquer com a Arquebisbe de Tarragona” (7 de maig de 1919). Fons ANC1-1245

Amb motiu del 150 aniversari del naixement del Cardenal Vidal i Barraquer, i 75è aniversari de la seva mort, l'Ajuntament de Cambrils juntament amb persones i entitats del municipi organitzen un seguit d'activitats que es desenvoluparan al llarg de tot l'any. 

L'Arxiu Nacional participa en els actes d'aquesta commemoració amb una conferència sobre "Els arxius de la família Vidal-Barraquer conservats a l'Arxiu Nacional de Catalunya" a càrrec dels arxivers Josep Fernández Trabal i Jordi Domingo Sánchez, que tindrà lloc el proper dimecres 26 de setembre a les 8 del vespre a la sala d'actes del Centre Cultural de Cambrils.

Aquesta conferència s'inclou dins del XIII Cicle de Memòria de Tardor que organitza l’Ajuntament de Cambrils, l’Arxiu Municipal de Cambrils, el Museu d'Història de Cambrils i la Comissió Any Cardenal Vidal i Barraquer.

La principal aportació de l’Arxiu Nacional de Catalunya és la conservació i divulgació dels arxius de la família Vidal Barraquer, a través de la donació realitzada per Francesc Vidal-Barraquer i Mayol en representació de la família del Cardenal.

L'arxiu de la família Vidal-Barraquer va ingressar a l'Arxiu Nacional el 18 de gener de 2018. És un conjunt documental integrat per tres fons:

  • Francesc d’Assís Vidal i Barraquer (fons personal) integrat per 10 unitats d’instal·lació i 72 unitats de catalogació.
  • Família Vidal de Cambrils (fons familiar i patrimonial) integrat 55 unitats d’instal·lació i 292 unitats de catalogació.
  • Montserrat Vidal i Barraquer (fons fotogràfic) integrat per 2.530 diapositives color, 18.000 negatius flexibles b/n, 32 negatius color i 3.312 positius b/n.

Aquest conjunt documental complementa i amplia el fons del Cardenal conservat a l’Arxiu Arxidiocesà de Tarragona, i que conté fonamentalment la documentació relacionada amb la seva activitat pastoral i política durant els anys de la II República i la Guerra Civil Espanyola.

L’Arxiu Nacional de Catalunya està realitzant la descripció dels fons documentals, l’inventari dels quals es podran consultar properament a Arxius en Línia.

CONFERÈNCIA "Els arxius de la família Vidal-Barraquer conservats a l'Arxiu Nacional de Catalunya"