• Imprimeix

L’arxiu d’Unió Democràtica de Catalunya (1931-2016) ingressa a l’Arxiu Nacional

Format per la documentació històrica i moderna d’un dels partits de més llarga trajectòria en la vida política del país

13/11/2018 09:11
Arxiu Unió Democràtica de Catalunya

L’Arxiu Nacional de Catalunya ha ingressat la documentació històrica i moderna, des del 1931 fins a la seva liquidació, d’un dels partits de més llarga trajectòria en la vida política del nostre país, Unió Democràtica de Catalunya (UDC). 

El fons documental d’Unió Democràtica de Catalunya, ara ingressat definitivament a l’Arxiu Nacional, ocupa un volum de més de 200 metres, instal·lats en 408 caixes, 10 mobles arxivadors i un paquet de grans dimensions que conté la bandera històrica del partit. Es tracta de documentació textual, cartells, fotografies, material de difusió i objectes, àudio i vídeo, documentació electrònica, hemeroteca (fins a 69 capçaleres d’edició pròpia), biblioteca i fitxer temàtic. 

D’una banda, aplega l’Arxiu Històric Ferran Camps (UDC) inclòs l'any 2017 en el Catàleg del Patrimoni Documental Català (190 caixes i 76 metres de documentació, aproximadament), identificat, organitzat i succintament descrit a iniciativa del propi partit, entre 2013 i 2016, tot just abans del cessament de les seves activitats. L’arxiu del partit va experimentar els mateixos avatars de repressió i exili del partit. Amb la transició política i la legalització del partit el 1977, Unió va emplaçar la seva seu al carrer València de Barcelona i després la va traslladar a la Travessera de Gràcia el 1997. A partir d’aquell moment, Ferran Camps (1945-2002), polític i periodista, afiliat des del 1963, va iniciar el procés d’organització de l’arxiu, amb l’objectiu de recuperar-ne el patrimoni històric i documental; l’arxiu va començar a funcionar com a servei intern i es va obrir a la consulta amb finalitats de recerca. L'any 2007 es va produir el trasllat definitiu de l’arxiu a la darrera seu del partit al carrer Nàpols de Barcelona, des d’on ha ingressat ara a l’Arxiu Nacional. 

L’Arxiu Històric Ferran Camps (UDC) inclou la documentació més antiga i pròpia d’Unió; de la coalició/federació Convergència i Unió (1979-2015), de vint-i-quatre subfons corresponents a documentació procedent de militants veterans i documentació procedent de l’Institut de Cultura Política (ICP) (1977-1979) i la Fundació Doctor Lluís M. Vila d’Abadal (1984-1996).

L'arxiu d’Unió Democràtica de Catalunya ingressat ara a l’Arxiu Nacional inclou també un segon bloc de documentació que no forma part de l’Arxiu Històric Ferran Camps i que pertany a l’organització i l’activitat del partit en els darrers anys de la seva existència.

Un fons de 200 metres lineals de documentació instal·lats en 408 caixes d'un dels partits històrics de Catalunya