• Imprimeix

Les commemoracions institucionals de l’any cardenal Vidal i Barraquer, Maria Aurèlia Capmany i Aureli Capmany

L’aportació de la Biblioteca de l’Arxiu Nacional de Catalunya

19/12/2018 10:12
Les commemoracions institucionals de l’any cardenal Vidal i Barraquer, Maria Aurèlia Capmany i Aureli Capmany

150 anys del naixement del cardenal Francesc Vidal i Barraquer.

El cardenal i arquebisbe de Tarragona Francesc Vidal i Barraquer (Cambrils, 1868 – Friburg, 1943) es va negar durant la Guerra Civil a signar la carta col·lectiva de l’episcopat espanyol de l’1 de juliol de 1937 de suport de l’Espanya del general Franco. Amb motiu dels 150 anys del seu naixement, la Biblioteca de l’Arxiu Nacional s’afegeix a la commemoració de l’any cardenal Vidal i Barraquer i presenta, per a la seva difusió, les obres que de l’autor i sobre ell conserva entre el seus fons bibliogràfics.

Són diversos exemplars, la major part procedents dels fons bibliogràfics de reserva, en especial, dels fons Max Cahner i Ramon Rucabado i Comerma.

150 anys del naixement d’Aureli Capmany i Farrés i dels 100 anys del naixement de Maria Aurèlia Capmany i Farnés.

Aureli Capmany (Barcelona, 1868 – Barcelona, 1954), folklorista de formació autodidacta. Va ser un dels fundadors de l’Orfeó Català i de la revista infantil En Patufet. Pare de Maria Aurèlia Capmany (Barcelona, 1918 – Barcelona, 1991), novel·lista, dramaturga, assagista i regidora de Cultura a l’Ajuntament de Barcelona als anys 80 del segle passat.

En ocasió dels 150 anys del naixement d’Aureli Capmany i Farrés la Biblioteca de l’Arxiu Nacional s’afegeix a la commemoració de l’any Aureli Capmany i dóna a conèixer les obres que d’aquest autor i sobre ell conserva entre el seus fons bibliogràfic. Són una vintena d’exemplars, la major part procedents dels fons bibliogràfics de reserva, especialment dels fons Max Cahner i Josep Puig i Cadafalch.

La Biblioteca de l’Arxiu Nacional commemora els 100 anys del naixement de l’escriptora Maria Aurèlia Capmany i Farnés, presentant les obres que d’ella i sobre ella conserva entre el seu fons bibliogràfic. Hi ha una cinquantena d’exemplars, la major part procedents dels fons bibliogràfics de reserva, entre els quals destaquem per la seva riquesa els fons Partido Feminista de España - Club Vindicación Feminista, Max Cahner, Pere Pagès i Elies (Víctor Alba) i Maurici Serrahima.

Podeu consultar el catàleg de la biblioteca de l’Arxiu Nacional a través de l’accés directe a les Biblioteques Especialitzades de la Generalitat de Catalunya, (BEG) i també a través del Catàleg Col·lectiu de les Biblioteques Universitàries de Catalunya (CCUC)