• Imprimeix

Presentació de l'Arxiu de la Família Desvalls i inauguració del seu centre d'interpretació

L'Arxiu Nacional de Catalunya ha preparat l'exposició permanent "Els Desvalls i Catalunya"

20/03/2018 11:03
Genealogia Desvalls

Especulo de la Família Desvalls / 1770

Divendres 6 d’abril de 2018, el director-propietari de finca Viladellops senyor Marcelo Desvalls Leonori i el director general del Patrimoni cultural, senyor Jusèp Boya i Busquets, inauguren el centre d’interpretació de l’Arxiu de la Família Desvalls a Viladellops (Olèrdola). En aquest acte l’Arxiu Nacional de Catalunya presenta la intervenció realitzada en l’Arxiu de la Família Desvalls i lliura el seu inventari. El fons va ingressar a l’Arxiu Nacional de Catalunya el 7 de febrer de 2017.

 

L'Arxiu 

Aquest arxiu nobiliari era  conegut pels investigadors des de fa molt de temps i, tal i com ens ha arribat, es va constituir l’any 1822 després de la mort de Joan Anton Desvalls i Ardena, marquès de Llupià. Aleshores el seu únic hereu, Antoni Miquel Desvalls i Ribes, marquès d’Alfarràs i de Llupià, va fer reunir en un sol dipòsit els arxius de les famílies Desvalls (marquesos de Llupià) i Ribes (marquesos d’Alfarràs). L’arxiu unificat es conservà successivament al Palau dels marquesos d’Alfarràs, situat a l’actual carrer Anselm Clavé de Barcelona, a la residencia dels jardins del Laberint d’Horta i finalment a la finca Viladellops (Olèrdola).

L’Arxiu de la Família Desvalls aplega els fons familiars i patrimonials de disset grans llinatges: el dels seus productors, els Desvalls, marquesos del Poal; els Masdovelles, castlans de Vilafranca del Penedès (arxiu incorporat l’any 1758) i que incloïa alhora els dels llinatges Pujades, Vilarnau, Vilafranca, Ferran i Rosanes; els Llupià, marquesos de Llupià (incorporat l’any 1774) i que incloïa també el dels Marquet, els Icard, els Carcassona, els Vallseca i els Roger; i finalment, els Ribes, marquesos d’Alfarràs (incorporat l’any 1796) amb tota la documentació dels Boixadors, dels Olzinelles i dels Maüll.

El fons documental abasta des de l’any 981 fins al 1983. Inclou peces úniques i molt rellevants, com la carta de poblament d’Almenar (13 d’abril de 1147), les capitulacions de Cardona (18 de setembre de 1714) i els plànols dels jardins del Laberint d’Horta signats per l’arquitecte italià Domenico Bagutti (1790-1820).

El fons documental abasta 4.529 pergamins, 289 capses d’arxiu amb manuscrits i documentació en paper, 554 imatges (172 plaques de vidre, 377 positius b/n i 5 positius color) i 203 plànols i dibuixos en tela, pergamí, paper i paper vegetal.

L’inventari informatitzat conté 5.276 registres informàtics i es pot consultar en línia en la pàgina Web de l’ANC. També s'hi poden llegir els 4.529 pergamins que s’han digitalitzat.

 

El centre d'interpretació de Viladellops 

Finca Viladellops i l’Arxiu Nacional de Catalunya han constituït el centre d’interpretació amb l’exposició “Els Desvalls i Catalunya. Un llinatge noble català en la història”, que mostra la trajectòria de la família Desvalls a partir de la documentació textual, gràfica i fotogràfica del fons documental. El centre d’interpretació permet fer un recorregut per les principals fites cronològiques dels Desvalls i els llinatges entroncats així com per les aportacions més rellevants d’aquestes famílies a la història, la poliítica, l’arquitectura i l’art. Sobresurt l’apartat dedicat a la construcció dels jardins neoclàssics del Laberint d’Horta.

El centre d’interpretació es pot visitar a la finca Viladellops (Olèrdola, Alt Penedès) en hores concertades.

La història de 17 llinatges nobles catalans a l'abast de tothom a través del seu Arxiu i d'un centre d'interpretació