• Imprimeix

All our yesterdays: la vida a través de l'objectiu dels primers fotògrafs d'Europa (1839-1939)

Exposició produïda dins el projecte EuropenaPhotography en el que hi han participat 19 socis de 13 països.

16/06/2017 12:06
All our yesterdays

A la seu de l’Arxiu Nacional de Catalunya des del 9 de juny, Dia Internacional dels Arxius, fins a finals d’any, podeu admirar aquesta mostra fotogràfica amb una selecció d’imatges de la quotidianitat europea a través de la mirada dels fotògrafs dels  pri­mers 100 anys de la fotografia (1839-1939).

Els anys 2012-2015, diverses empreses privades i administracions públiques d’arreu d’Europa, arxius fotogràfics públics i privats, museus, universitats, i agències fotogràfiques comercials, es van unir en un projecte europeu, cofinançat per la Comissió Europea, i varen constituir un consorci coordinat per l'Institute for Cultural Stuudies de la Universitat Catòlica de Lovaina amb l’objectiu de seleccionar, digitalitzar i donar a conèixer una selecció representativa d’imatges amb valor històric, cultural i artístic corresponents als primers 100 anys de la fotografia (1839-1939).

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya hi participà com a proveïdor de més de 65.000 imatges pertanyents a les col·leccions de les seves institucions nacionals Arxiu Nacional de Catalunya, Museu Nacional d’Art de Catalunya i Museu Arqueològic de Catalunya (ANC, MNAC i MAC), de les quals més de 63.000 procedeixen de l’Arxiu Nacional de Catalunya.

En els darrers anys l’Arxiu Nacional de Catalunya ha aplegat un important nombre de fons fotogràfics de gran prestigi i rellevància en el marc del patrimoni fotogràfic català. D‘aquest notable conjunt, s’han seleccionat les fotografies que, per temàtica, cronologia, qualitat i representativitat podien formar part del projecte.

EuropeanaPhotography (acrònim de: EUROPEAN Ancient PHOTO­graphic vintaGe repositoRies of digitAlized Pictures of Historic qualitY) va completar amb èxit els seus  objectius dins dels terminis previstos. La col·laboració entre les institucions i empreses implicades –un total de 19 socis procedents de 13 països de la UE–, ha donat lloc a poder disposar d’un ric ventall de productes: un total de 453.828 imatges digitalitzades que daten dels primers 100 anys de la fotografia, un vocabulari  especialitzat multilingüe SKOS (Simple Knowledge Organization System) sobre aquesta temàtica que conté al voltant d’uns 560 termes expressats en 16 idiomes, un ampli conjunt de directrius tècniques i reco­manacions, i sobretot una xarxa dinàmica d’experts compromesos a seguir treba­llant plegats.

All our yesterdays és una gran oportunitat per descobrir entre aquelles imatges com es vivia en una Europa molt diferent de la que coneixem avui dia. Una Europa que va experimentar uns canvis profunds per acabar imposant-se una moderna nova realitat, la de les màquines i la indústria. Entre les moltes innovacions d’aquell període hi ha el de la fotografia, un nou mitjà capaç de capturar la vida quotidiana al ritme de les seves evolucions. Les habilitats d’aquells primers fotògrafs no van ser prou apreciades en el seu moment, tot i que enregistraren l’existència amb un detall precís i ocult que només ara es pot valorar realment, quan hem posat perspectiva de com vivíem aleshores.

Aquesta exposició és el resultat de la feina de moltes persones, començant pels representants dels dinou socis implicats en el projecte EuropeanaPhotography que han unit els seus esforços per aportar no només una gran varietat de continguts fotogràfics a la biblioteca digital Europeana, sinó també per reunir alguns dels seus tresors més exquisits en aquesta exposició itinerant que, inaugurada l’abril de 2014 a Pisa, s’ha pogut veure després, a Lovaina i a Copenhaguen.

 

 

Del 9 de juny al 31 de desembre a l'Arxiu Nacional de Catalunya