• Imprimeix

Els fons fotogràfics i textuals de Pere Català i Pic i de Pere Català i Roca ingressen a l'Arxiu Nacional de Catalunya

Referents de 100 anys de fotografia i vida cultural catalana

15/06/2017 10:06
Pere Català Pic i Pere Català Roca

El passat 8 de juny de 2017 es va signar el conveni de comodat entre els hereus i propietaris del fons Pere Català (pare i fill) i el Departament de Cultura, per a l’ingrés de l’Arxiu Pere Català a l’Arxiu Nacional de Catalunya. Aquest conveni de comodat té una durada de deu anys, transcorreguts els quals es transformarà en donació.

Els Català són una nissaga de fotògrafs catalans iniciada per Pere Català Pic i continuada pels seus fills Francesc Català Roca i Pere Català Roca, que el seu torn fou també historiador, investigador i impulsor en matèria cultural. L’arxiu fotogràfic de Francesc Català Roca es custodia a dia d’avui al col·legi d’arquitectes de Barcelona, i el dels dos Peres (pare i fill), es troba a l’edifici del carrer del Pi, seu d’Editorial Dalmau, on s’ha conservat almenys els darrers cinquanta anys.

L’arxiu Pere Català és un dels fons fotogràfics i documentals més importants que encara es troben a mans privades. L’arxiu conté tota l’obra produïda per Pere Català  Pic (Valls 1889, Barcelona 1971) i per Pere Català Roca (Valls 1923, Barcelona 2009) i abasta des de 1909 a 2009. Aquests 100 anys de fotografia i de vida cultural catalana ens permeten conèixer de primera mà les transformacions viscudes des de la Primera Guerra Mundial, la Guerra Civil, la dictadura franquista i fins a la transició a la democràcia. En aquest sentit, els documents fotogràfics i documentals del fons són d’una importància cabdal, ja que treballen molts temes diferents: la fotografia costumista de principis de segle, registre dels monuments arquitectònics més importants de la zona de Tarragona per a la Mancomunitat de Catalunya, l’ingrés de les avantguardes a Catalunya, la importància del pensament republicà, publicitari i psicològic, la creació del Comissariat de Propaganda (i d’un dels seus cartells més emblemàtics, “Aixafem el feixisme”), la primera postguerra i la reindustrialització des de la Fira de Mostres, les penyes literàries prohibides, els Jocs Florals, la biblioteca més important a Catalunya sobre les relacions amb l’Alguer, els castells humans i els castells i torres medievals, la catalanitat de Colom i una col·lecció de retrats d’artistes i polítics, entre d’altres.

L’Arxiu Pere Català compren l’obra i el pensament d’un dels principals fotògrafs avantguardistes del país (Català Pic) i d’un fotògraf historiador (Català Roca) i un llegat cabdal per a comprendre el nostre tarannà i el nostre passat, i està constituït per unes 15.000 imatges (entre positius i negatius), 15.000 documents textuals i uns 15.000 exemplars de la biblioteca adjunta, incloent també la secció denominada “Alguer”.

Els hereus Català han expressat la voluntat de no obtenir beneficis econòmics del fruit del treball i pensament del seu pare i avi en la venda del fons, que volen posar a disposició de tota la societat, a canvi però es reserven els drets d’explotació i asseguren que la totalitat del fons estarà descrita i digitalitzada en el termini de deu anys, compromís per tal de fer la donació en ferm.

L’Arxiu Nacional de Catalunya iniciarà properament les tasques prèvies a la descripció del fons, i espera que abans de transcorregut el temps del comodat tot el fons pugui estar a disposició dels investigadors i públic en general.

Més de 15.000 imatges de referència per a la història de la fotografia catalana