• Imprimeix

Trobada internacional de memòria: Exili i Gènere

Memòria històrica i exili amb perspectiva de gènere

09/05/2017 14:05
Jornada Exili i Gènere

Els dies 16 al 18 de maig tindrà lloc a Barcelona una trobada internacional que abordarà les aportacions de les persones exiliades en els processos de memòria històrica a Catalunya, Colòmbia, Guatemala i El Salvador, amb una perspectiva de gènere.

La trobada posarà l’accent en el rol de les dones colombianes exiliades a l’Estat espanyol i d’altres països europeus, alhora que afavorirà un intercanvi d’experiències amb participants provinents dels quatre països participants.

Es faran dues jornades de treball intern amb actors catalans i llatinoamericans vinculats a la memòria històrica i la construcció de la pau, i una jornada pública el dimarts 16 de maig. 

Aquest projecte és una iniciativa del Govern de Catalunya amb la col·laboració del Centre Nacional de Memòria Històrica de Colòmbia. Compta amb la participació de l’Arxiu Històric de la Policia Nacional de Guatemala (AHPN) i el Museu de la Imatge i la Paraula d’El Salvador, així com diversos organismes de la Generalitat vinculats a la memòria històrica i la promoció de la pau i els drets humans.

 

La memòria històrica des del cinema documental: mirades de Catalunya i l’Amèrica Llatina

‘Memòria: Una aliada per la pau’ és la primera edició de la mostra de cinema documental que entre els dies 16 i 18 de maig portarà als cinemes Texas de Barcelona experiències de recuperació de la memòria històrica a Catalunya, Colòmbia, Guatemala i El Salvador.

La memòria històrica, l’exili i la perspectiva de gènere són el fil conductor de la mostra de cinema documental ‘Memòria: una aliada per la pau’. Organitzada pel Govern de Catalunya i els cinemes Texas, compta amb la col·laboració d’institucions molt rellevants en l’àmbit de la memòria històrica a l’Amèrica Llatina: el Centre Nacional de Memòria Històrica de Colòmbia, l’Arxiu Històric de la Policia Nacional de Guatemala i el Museu de la Paraula i la Imatge d’El Salvador.

Durant la mostra es projectaran una selecció de documentals, en molts casos inèdits a Catalunya, que exposen els diversos angles de la memòria històrica, amb l’accent posat en la importància de conèixer i reconèixer el passat. Els diferents films exposen la necessitat de fer front a les violacions de drets humans que han deixat societats fracturades, i avançar cap a la restauració de la justícia, la reconciliació i la pau; en d’altres paraules: atènyer la justícia transicional.

Els documentals seleccionats són els següents: 

  • Tengan puestos los ojos sobre Guatemala, Gabriela Martinez Escobar (2013)
  • Prudencia Ayala, Museo de la Palabra y la Imagen d’El Salvador (2013)
  • Los ofendidos, Marcela Zamora (2016)
  • Ravensbrück, l’infern de les dones, Montserrat Armengou, Ricard Belis, Maria Josep Tubella (2005)
  • Los niños de Rusia, Jaime Camino (2001)
  • No hubo tiempo para la tristeza, Jorge Mario Betancur Gómez (2013)
  • Retratos de familia de Alexandra Cardona (2013) 

La mostra de cinema se celebra en paral·lel a la Trobada internacional de memòria: Exili i gènere, organitzada a Barcelona pel Centre Nacional de Memòria Històrica de Colòmbia amb finançament de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. També s’hi han implicat el Memorial Democràtic, l’Arxiu Nacional de Catalunya i l’Institut Català Internacional per la Pau.