• Imprimeix

Servei didàctic

Cos de l'article

Oferim recursos i atenció personalitzada a professors i alumnes per fer-los viure el patrimoni documental

Recursos i materials didàctics

Posem a disposició del professorat i l’alumnat de primària i secundària recursos i activitats didàctiques per tal d'apropar els i les joves a les fonts documentals i al descobriment de la història.

Oferim diverses eines per treballar el temari d'Història amb fons de l'Arxiu Nacional de Catalunya:

Blog SDANC-Recursos - Si ets alumne, hi trobaràs propostes per a realitzar el teu Treball de Recerca. Si ets docent, hi podràs cercar propostes i dossiers didàctics, i materials de suport com ara fitxes i procediments útils per a la pràctica docent.

Cercador ANC@ula - Permet la localització i consulta dels documents d'arxiu seleccionats pel Servei Didàctic de l'ANC. El professorat hi trobarà un recurs que li facilitarà la utilització de les fonts primàries documentals en el context de l'aula, i l'alumnat podrà ampliar els continguts dels crèdits i, especialment, iniciar-se en els processos de recerca.

- Materials didàctics sobre exposicions - Materials adreçats al professorat i a l'alumnat d’ensenyament secundari per aprofitar didàcticament les exposions produïdes per l'Arxiu Nacional.

Assessorament al professorat

El professorat pot sol·licitar entrevistes amb el Servei Didàctic de l’Arxiu Nacional de Catalunya, tant per conèixer l’organització i els serveis que ofereix com per rebre assessorament en la preparació dels seus propis materials didàctics, activitats de grup o la recerca individual d’un alumne/a.

Horari de l’atenció individualitzada:         

  • Matí: De dilluns a divendres de 8 a 15h
  • Tarda: Dilluns i dimarts de 16 a 18h

 

Cal concertar la cita trucant al 93 589 77 88 o adreçant un correu electrònic a sdidactic_anc.cultura@gencat.cat.

És necessari presentar el DNI a la recepció del centre.

Assessorament a l'alumnat que realitza el Treball de Recerca

El Servei Didàctic proporciona als alumnes l’ajut necessari per accedir a les fonts documentals i per interpretar-les.

La bossa de recerca permet iniciar línies d'investigació i trobar orientació en el plantejament de la recerca.

Podeu sol·licitar atenció individualitzada per a la realització dels vostres treballs escolars, si curseu un nivell igual o superior a tercer d’ESO.

Horari de l’atenció individualitzada:         

  • Matí: De dilluns a divendres de 8 a 15h
  • Tarda: Dilluns i dimarts de 16 a 18h

 

Cal concertar la cita trucant al 93 589 77 88 o adreçant un correu electrònic a sdidactic_anc.cultura@gencat.cat.

És necessari presentar el DNI a la recepció del centre.

Visites de grups escolars

Amb aquesta activitat els alumnes descobreixen què és un arxiu, què s’hi fa, què s’hi guarda, per què i, sobretot, com els pot ser útil.
 
En un itinerari guiat per les instal·lacions internes de l’Arxiu, es recorren els espais de treball i s’observen in situ els diferents processos que s’apliquen per a l’organització i el tractament de la documentació: moll de descàrrega, sala de tria i primers tractaments, tallers de restauració, dipòsits de documents i sala de consulta. Així mateix, es presenten i comenten diferents documents originals de diverses èpoques, suports i tipologies documentals com pergamins, cartells, plànols, fotografies, documents administratius o personals, entre d'altres.
 
L’activitat es modula atenent als continguts curriculars de cadascun dels nivells educatius i és una manera amena d’introduir els alumnes al món de la recerca històrica, alhora que es promou el coneixement i el respecte del patrimoni documental.

Les visites són gratuïtes i es poden sol·licitar trucant al 93 589 77 88 o adreçant un correu electrònic a sdidactic_anc.cultura@gencat.cat.

Horari:         

  • Matí: De dilluns a divendres de 10 a 14h
  • Tarda: Dimarts de 16 a 18h

Tallers sobre els fons de l'Arxiu Nacional i la gestió documental

Els centres educatius i de formació professional poden sol·licitar la realització amb els seus alumnes d'un taller a l'Arxiu Nacional de Catalunya, per tal que els alumnes aprenguin a utilitzar les tècniques d’investigació i descobreixin la història de la mà dels seus protagonistes, a través del contacte directe amb els documents. Els continguts i la metodologia dels tallers s’adapten al nivell educatiu de l’alumnat.

Horari:

De dilluns a divendres, de 10 a 12h.

Els tallers són gratïts i es poden sol·licitar trucant al 93 589 77 88 o adreçant un correu electrònic a sdidactic_anc.cultura@gencat.cat.

Es recomana que els alumnes hagin realitzat prèviament la visita de grup a l’Arxiu. 

Data d'actualització:  06.10.2016